‘We deelden elkaars frustratie’
Afgelopen februari vond de eerste frietpraat plaats in Cafetaria Bei Ut Natascha, in Kerkrade. Huisarts Margarita Vossen blikt terug in deze blog.

In gesprek in de frituur
Afgelopen februari vond de eerste frietpraat plaats in Cafetaria Bei Ut Natascha, in Kerkrade. Onderzoekers, burgers en wetenschappers praatten met elkaar over de huisartsenzorg. Margarita Vossen was een van de huisartsen die direct enthousiast was om mee te doen. In deze blog blikt ze terug op deze avond: ‘We deelden elkaars frustratie.’
Als huisarts in gesprek met bewoners in de wijk over de toekomst van de zorg, in de plaatselijke frituur. Of ik hierbij wilde aansluiten, was de vraag. Ik hoefde niet lang na te denken: natuurlijk! En zo geschiedde. Een gesprek tussen onderzoekers, bewoners en zorgverleners over hoe zij de zorg ervaren, wat er goed gaat, en welke uitdagingen de toekomst van de zorg kent. We deelden elkaars frustratie: de huisarts is niet vanzelfsprekend meer een vast gezicht. Je moet soms langer wachten dan je lief is op een afspraak. Maar, zo zei een van de bewoners: ‘De zorg van vroeger vergelijken met de zorg in het heden en de toekomst, is als appels met peren vergelijken. Het is anders, maar daar moeten we het mee doen.’
Men vond het wel positief dat er steeds meer aandacht is voor het 'algemene welzijn' en dat de focus niet alleen op 'ziekte' ligt. Ook de groeiende aandacht voor een gezonde leefstijl (en de verwachting dat de huisarts hier aandacht voor heeft) werd als positief punt van de huisartsenzorg genoemd. Maar ook de uitdaging om gezond te blijven in een maatschappij vol verleidingen en invloed van ziekmakende industrieën, werd besproken. Heel herkenbaar en stiekem ook een beetje verrassend om te horen dat deze visie breed gedeeld werd onder de aanwezigen.
Ook erkenden de aanwezigen dat eenzaamheid een factor kan zijn die leidt tot zorgconsumptie (gebruik van zorg). Tel daar vergrijzing, het steeds zieker worden van de samenleving en het groeiende idee van een ‘maakbare samenleving’ bij op, en je hebt een zorgsector die dreigt te bezwijken onder de groeiende zorgvraag. Als huisarts heb ik weinig invloed op deze factoren, maar het leidt wel tot problemen waarmee mensen mijn spreekkamer binnen stappen. Daarom extra belangrijk dat zorgverleners de sociale kaart goed kennen, om mensen te kunnen verwijzen naar de juiste plek.
Er wordt veel onderzoek gedaan naar de toekomst van de gezondheidszorg. Maar veel burgers ervaren een ‘ver-van-mijn-bed’ gevoel bij wetenschap. En andersom weten onderzoekers niet altijd welke behoeftes bij burgers leven. Maar één belangrijk raakvlak is dat iedereen vroeg of laat te maken krijgt met gezondheidszorg. Om wetenschap en maatschappij beter met elkaar te verbinden, is het project ‘Ik snap je zorg’ gestart. Een gezamenlijk initiatief van Universiteit Maastricht, Burgerkracht Limburg en communicatiebureau Zuiderlicht. Deze avond 'Frietpraat' was hier onderdeel van. Een fantastisch initiatief! Ik hoop dat er nog vele bijeenkomsten van Frietpraat zullen volgen zodat burgers, zorgverleners en onderzoekers met elkaar in gesprek kunnen.
Want zoals de slogan van het project al zegt: 'De zorg van morgen begint met elkaar vandaag beter te begrijpen.'